Big-Q-Quiz.com

Instruktør
  • Feng Xiaogang
Skuespillere
  • Zhang Jingchu
  • Xu Fan
  • Li Chen
  • Chen Daoming
  • Jin Chen

Anmeldelse: Aftershock

af David Bjerre

Start med lige at læse titlen igen. After. Shock. Denne film handler ikke om selve jordskælvet, der ramte Tangshan i 1976 og tog 240.000 liv. Den handler om det der skete bagefter. Med andre ord: Dette er ikke en katastrofefilm i traditionel forstand.

Vi følger en lille familie, der bor i den fattige Tangshan provins i Kina. Faderen Fang Qiang, moderen Yuan Ni, datteren Deng og sønnen Da. Den 27. Juni 1976 bliver stedet ramt af et altødelæggende jordskælv. De faldefærdige bygninger bliver reduceret til støv på få sekunder. Denne families hus styrter også sammen. Faderen bliver dræbt og de to børn blive begravet i ruinerne, men de er begge i live. Da det lykkedes at komme ned til dem, bliver Yuan Ni præsenteret for et grusomt dilemma: Det kan ikke lade sig gøre at redde begge børnene... Hvem skal overleve? Deng, eller Da? Det sidste Deng hører før alt bliver sort, er hendes mor der hvisker "red drengen".

Yuan Ni og Da må forlade deres hjemby, reduceret til en familie på to. Da mister sin arm, men Yuan Ni mister alt andet end ham. Tilbage i ruinerne rør Deng på sig. Hun er ikke død og vågner op midt i en bunke lig, ved siden af sin døde far. Hun kæmper sig på benene og bliver hjulpet af de tililende soldater. Senere bliver hun adopteret af et barnløst ægtepar og vokser op sammen med dem. Hun snakker aldrig om det, der skete den dag. Og hun forsøger aldrig at komme i kontakt med sin familie. Årene går og vi følger Yuan Ni, Da og Deng, der lever deres liv konstant påvirket af begivenhederne der udspillede sig den skæbnesvanger dag.

Aftershock er som sagt ikke en katastrofefilm. Den er meget mere interesseret i at udforske sine tre hovedpersoners liv, og efterhånden som filmen skrider frem bliver det mere og mere tydeligt, hvor meget de mistede den dag. Selve jordskælvet er meget flot realiseret, med topmoderne computer-effekter. Folk bliver begravet foran øjnene på os, og knust af faldende murbrokker! Den del af filmen er dog hurtig overstået, men det personlige drama der følger er ikke mindre brutalt. Filmen lægger ikke fingrene imellem når dramaet skal malkes for alt hvad den kan tage, og der er masser af tude-scener og masser af svulstig musik.

Der er til gengæld også en snert af propaganda i filmen, når horder af venlige, hjælpsomme soldater dukker op nærmest før støvet har lagt sig. En af karaktererne forbander Gud, men der er ingen kritik af regeringen, hvorfor skulle der også være det, når der nu er så mange hjælpende hænder og friske forsyninger til de trængende?

Men et eller andet sted imellem propagandaen og Glamour-scenerne får filmen fat i noget rigtigt. Den får fat om hjertet i centrum af historien, og man skal da have fået en bygning i hovedet for ikke at se en scene eller to igennem våde øjne.

Aftershock kommer med et par forbehold - propagandaen, spilletiden på 136 minutter - men alligevel ender den med at være et ret effektivt drama. Den fik i hvert fald skovlen under mig.

The Buzz

Aftershock er Kinas bud på en Bedste Udenlandske Film Oscar. Det er den ubetinget mest indtjenende kinesiske film nogensinde. Det i sig selv er dog langt fra nok til at sikre den en plads i ræset. Den har det storslåede og det nostalgiske aspekt dækket, men den er sjældent med når folk nævner deres favoritter i denne kategori.

Nomineringer

Tilbage til 2010 oversigten
Tilbage til forsiden