Big-Q-Quiz.com

Instruktør
  • Bennett Miller
Skuespillere
  • Brad Pitt
  • Jonah Hill
  • Philip Seymour Hoffman
  • Kerris Dorsey
  • Arliss Howard
Distributør
  • Columbia Pictures

Anmeldelse: Moneyball

af David Bjerre

Intet intelligent menneske gider at spilde sin tid med at se sport på TV, det giver sig selv, så hvem gider at se en rigtig film om sport?

Moneyball er historien om en gut - manageren Billy Beane - der fandt på at bruge matematik og statestik til at regne ud, hvordan man kan vinde en baseball kamp. Heldigvis er det her er ikke så meget en sportsfilm, som man skulle tro. Faktisk er det mere en film om, hvordan et tal geni kan sætte sig ned og gennemskue et spil, bare ved hjælp af en computer og dermed udmanøvrere de anstrengende sports-spader, der har så lidt intelligens, at de ikke engang kan gennemskue det spil, de har viet deres liv til. Det er en dejlig historie.

I sagens natur bliver filmen nødt til at vise os et klip eller to fra en baseball kamp, men den slags scener er der befriende få af og de er nemme nok at tune ud. Man skal forresten ikke lade sig skræmme af tekniske baseball udtryk, man kan sagtens følge med, selvom man ikke fatter en brik af den slang.

Brad Pitt spiller Billy Beane, mens Jonah Hill er Peter Brand, matematik geniet, der hjælper ham. Filmen fokuserer mest på deres samarbejde og deres forsøg på at få det nye system til at virker, på trods af hård modstand fra de gamle støvede eksperter. Alle deres scener sammen er fantastiske! Pitts fanden-i-voldske charme driver scenerne, mens Hill ser til, frosset som et dyr fanget i lyskeglerne fra mega truck - Peter fatter stadig ikke helt, at det er ham der har alle svarerne.

Eneste minusser i denne del af historien er flashbacks til Beanes unge dage, som baseball spiller, og scenerne, hvor han har "quality time" med sin datter, virker ærlig talt lidt påklistrede, men ligesom sportscenerne er de nemme nok at tune ud.

Det hjælper, hvis man ikke ser på Moneyball som en sportsfilm, men derimod som en dejlig livsbekræftende historie, hvor nørden endelig sejrer og hvor matematik overvinder alt.

Tilbage til 2011 oversigten
Tilbage til forsiden